Raja Adsense

Memelihara Ikan Keli

Written on September 1, 2007 – 8:57 pm | by sham |

Tadi saya pam air dari kolam ikan keli saya. Memang letih sebab kena timba sebab pam terlalu slow. Nak tak nak kena la timba air dari kolam 7×7 saya tu. Kolam simen, air pulak dekat pinggang. Nak patah pinggang bile keringkan air.

Hasilnya lebih dari 20Kg ikan keli siap untuk dipasarkan. Mula² ingat untuk simpan bulan puasa,tapi takut tak larat untuk timba air bila bulan puasa. Jadi saya buang air arini & pilih ikan yang sesuai untuk dipasarkan.

Yang rasanya kecil skit saya masukkan balik kedalam kolam untuk dijual ketika bulan puasa nanti. Tapi air skit jela.Ia merupakan hobi saya.  Best tengok ikan. Namun ada 2 ekor yang terlebih besar iaitu melebihi 1kg seekor. Saya masukkan dalam akuarium untuk display kat member² datang rumah. Harap tak pecah akuarium tu, sebab dah 2 kali dia lompat keluar.

Saya bela adalah ikan dari spesis kacukan diantara keli bunga dan keli afrika hasil kajian KUSTEM @ UMT. Isinya lebih sedap berbanding ikan keli afrika yang dijual di kedai kerana kacukan tersebut. Ia juga tidak berbau hanyir sebab makan palet sahaja.

Untuk musim seterusnya, saya ingat nak try keli afrika sahaja. Lupa nak bagitau, kadar matang keli kacukan tersebut adalah 3 bulan untuk mencapa saiz pasaran iaitu 4 ekor sekilo. Harga borong adalah RM5 sekilo. Harga runcit adalah RM8 sekilo. Agak lumayan bukan? Ia adalah eksperimen saya je.

Seronok… Kalo anda mempunyai ruang yang sempit. Anda boleh memeliharanya di dalam kolam canvas. Harga kolam canvas ini adalah antara RM800 ke RM1000 setiap satu. Saya tau supplier kolam canvas ni. Tapi kat kuala Terengganu la. Saya dapat tahu dari Jabatan Perikanan. Anda boleh dapatkan maklumat di Jabatan perikanan berdekatan anda.

Pernternakan keli dalam kanvas diusahakansecara komersil di kelantan dan putrajaya. Di Terengganu pulak di rusila sebagai projek percubaan. Permintaan terhadap ikan keli memang tinggi. Di Terengganu, masih memerlukan lagi 2 tan setiap bulan bagi memenihi permintaan. Peluang di hadapan anda! Cubalah.

Update: Komen artikel ni panjang dah.Ia dah jadi tempat jual beli.Itu lah matlamat saya sebenarnya.Nombor telefon dan email pun dah banyak dinyatakan oleh pembekal,penternak dan sebagainya. Jika anda ada ikan keli yang hendak dijual, anda boleh contact mereka tu.Begitu juga supplier yang nak jual alatan,makanan & sebagainya.

Kalo ada masa, saya akan cuba untuk kumpulkan semua maklumat ini dah dijadikan satu fail yang mudah untuk anda rujuk. Pasaran ikan keli tetap ada kerana ia mempunyai permintaan di kedai kedai makan. Anda perlu pro aktif untuk mencari pembeli.Jangan harap untuk orang hubungi anda.Ada masanya anda perlu hubungi mereka.

Jika anda penternak kecil kecilan, anda boleh deal dengan kedai makan berdekatan.Anda hantar sendiri ke kedai yang terlibat.Kalo setakat nak jual 100kg,200kg sehari mudah je kalo buat mcm tu. Ikan anda terjual, peniaga kedai makan pun senang hati sebab ia dihantar terus ke kedai mereka.Jadi ianya win-win situation.Secara ekonomi kita meningkat.Percaya atau tak, itulah orang cina buat. Tokey cina turun padang sendiri untuk hantar barang.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!



  1. 931 Responses to “Memelihara Ikan Keli”

  2. By zuhairy on Sep 1, 2007 | Reply

    satu aktiviti yang menarik! tapi saya nak tau la…

    1) camne bentuk kolam canvas tu? yang saya tau kolam kat belakang rumah atau yang sangkar kat tepi sungai tu.

    2) berapa kos makanan per kolam?

  3. By sham on Sep 1, 2007 | Reply

    14x4x2..

    pemakanan,ikan keli kuat makan..bulan pertama -guna palet starter,bulan kedua start campur grower+starter, pastu bagi grower no 3..

    kalo nak jimat,guna kulit ayam atau ikan baja(orang buang)..untuk kulit ayam, cincang & rebus sebelum bagi makan..

    Saya just bagi makan palet je..kos tinggi skit la..

  4. By Muhammad Muaz on Sep 2, 2007 | Reply

    Saya pernah tengok kolam ikan guna canvas masa saya pi kat Besut 2 bulan yang lepas. Tak pernah terpikir pun ada orang guna canvas untuk bela ikan .

    Tak sangka bro sham nih suka beli ikan :D

  5. By sham on Sep 2, 2007 | Reply

    :-).. Hobi je muaz.. Tapi hobi pun boleh jadi duit kalo kena cara.. jangan plak cari hobi yang habiskan duit.. cari hobi yang boleh tambah duit..

  6. By naem on Sep 3, 2007 | Reply

    bestnye en sham..hehehe..bela ikan keli takyah seo seo..kuikui..nak maintain CTR pun takyah kan? :-)

    ps: gurau di pagi hari

  7. By saiful on Sep 3, 2007 | Reply

    aku dah lama bela ikan keli tapi guna kolam buatan sendiri (simen)..mula2 just suka2…tapi skrg dah mula ada hasil..bila takde duit jual je ikan2 tu kat pasar…kih..kih..kih.lg pun keli ni byk permintaan…

    p/s ikan talapia pun aku bela he he he..

  8. By mohd ajrudin bin mohd aszemi on Sep 3, 2007 | Reply

    assalammmualaikum…
    saudara saya mempunyai 16 buah kolam kanvas dan 5 koalm simen 8×8
    dan 4 kolam tanah yang luasnya tidah di ketahui pasal mian korek…
    masalah saya ini ialah tidak mempunyai pasaran.
    bolehkah saudara membantu saya.
    sila hubungi 017-2914700 AJ

  9. By sham on Sep 4, 2007 | Reply

    banyak jugak tu..

    kalo konsep saya la,saya akan cari pasaran dulu,baru buat pape..

    Tak try tanya jabatan perikanan,rasanya ada company yang buat contract farming..diorang beli balik keli untuk dijadikan keli salai..

    Yang di rusila tu,diorang beli keli RM3 sekilo..Nanti saya cuba cari no contact dia..

  10. By Fahmi on Sep 7, 2007 | Reply

    Salam pada semua penternak ikan kat sini…wah best jumpa blog geng bela ikan ni…boleh tukar2 pendapat…Pada masa sekarang ni sy breed keli, puyu, patin, haruan & tilapia…buat masa ni semua benih dlm tangki fiber saja…yg besar taruh dlm kanvas & simen…makanan utk benih ni susah la sikit…sebab anak nak kena bg mkn special sikit…agak dah besar br bg mkn palet yg sy buat….pd yg berminat pada benih ikan boleh la hubungi di 012-4396694…kat sini harga kanvas agak memuaskan, ada apa yg sy boleh bantu boleh la hubungi sy…bab mkn ni buat guna ikan baja sj..senang sikit…boleh dpt la dlm singgit sekilo…

  11. By emzek on Sep 7, 2007 | Reply

    wahh..

    best topik ni.. sy pun suka makan ikan keli.. eheheh..

    sy pun ada wat kolam.. niat nak ternak ikan keli.. tp dah setahun dah tak jadi ape2 lg.. pastu sy lak skarang dah kat china.. so tinggallah kolam saje…

  12. By Badruzamani Azmi on Sep 13, 2007 | Reply

    Ooo….. sham ada buat bela ikan keli dalam kanvast ya… :) Bagus la… Saya ada juga bela dalam akuarium…

    Saya bela keli kayu. Salah satu tabiat keli ia akan makan (monopoli) pellet sampai ‘hampir’ nak pecah perut. Macam ia seekor nak makan. Dulu ada 12 ekor, sekarang tinggal seekor aja. Selain keli, saya ada bela 1 ekor haruan, 3 ekor puyu dan 1 ekor ikan ‘bandaran’. Bulan lepas ada bela 3 ekor belut. Tapi, bila sepupu kahwin, bawa kat sepupu sebagai ‘hadiah’.

    Kalau bela belut best juga sebab harga belut ni antara RM 10 – RM 45 sekilo. Belut mampu mencecah berat sehingga 65 Kg. Kalau dapt biakkan, memang best. Cuma, air cepat keroh sebab ia mengeluarkan sejenis lendir yang mampu melicinkan kulit dan hanyir. Lendirnya mampu menyembuhkan luka kecil.

  13. By nash on Oct 1, 2007 | Reply

    askm…

    macamaana sham cari pasaran disana?

    macamana buat kolam simen?? tunjuk gambar binaan kalo boleh….

  14. By akib on Oct 3, 2007 | Reply

    Salam,
    saya berminat untuk menceburkan diri dalam bidang ternakan ikan keli tetapi belum tahu bagaimana caranya dan risiko-risikonya. Loc, Seremban

  15. By sham on Oct 3, 2007 | Reply

    nash – untuk pasarkan kena wat extra servis la..You boleh provide door to door diantara restoran berdekatan dengan anda. Nak lebih lagi ikan yang dah siap disiang..restoran dapat ikan yang dah siap & ready untuk dimasak.

    Itu takde lagi orang buat..

    akib- untuk mula,anda perlu ada kolam la.Tak kisah samada kolam kanvas atau simen.Kolam kanvas guna ruang sikit & boleh dipindah pindah & senang untuk menukar air. Kolam simen kena ada tanah.

    Risiko biasanya penyakit ikan yang menyebabkan pembesaran ikan terencat.

    Anda boleh dapatkan khidmat nasihat jabatan perikanan.Rasanya mereka ada buat kursus buat mereka yang berminat.

  16. By ziki on Oct 3, 2007 | Reply

    kalau nak maklumat olanjut pasal ternak keli dan keli dalam kanvas sila layari http://www.puncakrezeki.enetmind.com. tawaran skim projek ternakan keli kanvas secara kontrak farming. sila surf utk maklumat lanjut

  17. By ezly on Oct 3, 2007 | Reply

    haiii semua..
    ni sape2 nak bekalan ikan keli sekitar kawasan besut contact lah sy ye..
    setakatni kawasan besut je sy mampu nak jual nnti klu ada kesempatan nak jual satu malay..
    hehe..no tel sy 0139721616..kawasn sekitar besut tau..ni klu kg saya kt alor lintang besut.sape2 yg berminat contact sy ye..terima kasih..nnti ada nak kongsi pendapat pasal ikan keli ni email lah sy ezri_wong@yahoo.com

  18. By firdauss on Oct 3, 2007 | Reply

    cam ner cara mula utk menternak ikan keli ni…pada saper perlu saya rujuk untuk menternak ikan ini…..cara canvas

  19. By salihin on Oct 4, 2007 | Reply

    saya minat bela ikan keli tapi x tahu mana nak dptkan peralatan tlg saya kontek saya 0136206192

  20. By farid on Oct 4, 2007 | Reply

    betul ke harga borong rm 5 bukan ke rm 2.50-3.00?

  21. By farid on Oct 4, 2007 | Reply

    betul ke harga borong rm 5?bukan ke rm 3

  22. By pak belalang on Oct 6, 2007 | Reply

    Akum.
    I pun ade gak ternak ikan keli ngan puyu ok . Kolam I antara yang besar kat west port klang 30″ x 9″ satu kolam kapasiti 30000 ekor.
    Dah ader pasaran tretap utk ikan keli 4 tan satu bulan.

    I pakai kolam tanah jimat kos 6 Kolam baru rm 2000 modal okj tak

  23. By sham on Oct 7, 2007 | Reply

    farid..bergantung pada tempat gak harga tu..kalo ko borong kat mydin,giant,tesco yang terkenal dengan harga murah diorang akan ambik lagi murah..

  24. By hishambel on Oct 8, 2007 | Reply

    ….dalam ramai2 korang nie ada tak yang pandai buat pelet ikan sendiri….tlg email kat aku…bel7606_bg48@yahoo.com

  25. By Jak4 on Oct 8, 2007 | Reply

    Sapa2 tau ada ternakan belut sekitar Klang-banting?? Hubungi saya 019-3293601

  26. By aff on Oct 8, 2007 | Reply

    aslmkm,
    alhamdulilah makin ramai menceburi bidang akuakultur,bleh bgtau no pemborong yang ambik harga rm 5 /kg tu.

  27. By jono on Oct 9, 2007 | Reply

    Bela keli dalam kanvas tak susah…..aku ada bela keli…makan pakai palet…kos seekor sampai besar cuma kurang serinngit jee…..

  28. By sham on Oct 10, 2007 | Reply

    jono…Bape saiz canvas? Bape capasiti 1 canvas tu? Tak sampai rm1, murahnya..awak bagi makan banyak mana? ikan keli ni pelahap..diorang kuat makan..tak sampai rm1 untuk 3 bulan++ kira murah sangat..

    palet no 1 -rm54 (20kg) – starter
    palet no 2 -rm48 (20kg) – grower
    palet no 3 -rm54 (20kg) – grower

    tu harga kat sini la..Awak dapat murah ke palet?

  29. By JONO on Oct 15, 2007 | Reply

    makan murah sebab aku jaga ikan siang malam….pakai bio lee sham…dah tau makanan ikan mahal cari la kaedah lain bagi ikan besor dan murah….

  30. By din on Oct 16, 2007 | Reply

    Aku baru joint ternakan keli dalam tangki simen. aku nak tanya tentang makanan yg sesuai utk cepatkan pembesaran keli. Pas 2 air kolam cepat kotor sebab aku bg makan perut ayam rebus..

  31. By din on Oct 16, 2007 | Reply

    (jono) amende bio lee sham 2? kat ne bleh dapat n bape harganya?

  32. By hishambel on Oct 17, 2007 | Reply

    jono !!!!..berapa harga untuk 1 canvas shj…bg tau kat aku

  33. By sham on Oct 17, 2007 | Reply

    Siapa tahu apakah makanan ikan HARUAN? macamanakah tabiat ikan ini? dan bagaimanakah cara memeliharanya?

  34. By Mail on Oct 17, 2007 | Reply

    assalamualikum,

    Sham dari Wesport Klang
    leh tak saya gi lihat kolam awak??
    kat mala lokasi kolam awak kpg Sungai Pinang ke??
    kalau boleh tolong hubungi saya
    016-3217910
    atau
    daiquest@yahoo.com

    terima kasih

  35. By Mal..A/Star on Oct 19, 2007 | Reply

    Please tlg bgitau keluasan ternakan kanvas ikan keli/Quantiti dlm setiap kanvas…dan keluasan kolam ternakan ikan keli/Quantiti dlm setiap kolam..jenis ikan keli…Bekalan benih dan cara buat palet makanan ikan keli

  36. By sham on Oct 20, 2007 | Reply

    Sy kat Trganu..

    Tapi untuk keli dalam canvas yang paling berjaya kat kelantan..Yang sering masuk dalam agrotek tu..

    Kat terenagganu, ada kat area rusila..Still tak cukup 1 tan lebih untuk pasaran terengganu je…

    Untuk start,lebih baik consult LKIM terlebih dahulu sebab diorang ada buat training utuk mereka yang berminat.

    Untuk canvas 14x4x2 biasanya, boleh muat 1000 ekor maximum.

  37. By hishambel on Oct 20, 2007 | Reply

    sham…yg dkt rusila tu…still x ckp 1 tan tuuu..bg setiap ari ke? setiap minggu ke? / setiap bulan?

  38. By boy on Oct 21, 2007 | Reply

    wahai kekawan aku sekalian …selamat hari raya aku ada sedikit masalah, skrng aku berminat nak bukak kolam keli + lintah tapi masalahnya pasaran ( tlg aku kalau ada info ) 0172584611….ader sapa ader info pasal peralatan kanvas ker area kl n selangor…bagi la no contact….

  39. By sham on Oct 22, 2007 | Reply

    hishambel, setiap bulan..tu orang perikanan yang cakap bila saya pergi tanya pasal supplier..

    boy, kalo nak senang terus approach jabatan pertanian atau LKIM bagi mendapatkan maklumat..

    untuk lintah,rasanya ada company kat selangor yang buat contract farming..jadi pasaran tak jadi masalah la..

  40. By ayu on Oct 22, 2007 | Reply

    hi sham! saya berminat bila baca rumusan awak.
    n utk pengetahuan awk saya baru nak menceburi bidang perikanan ni.
    sekarang semua dah ok, cuma tak tau bila nak start. kat mana saya boleh dapat benih ikan keli or anak2 ikan keli n talapia yang murah?

    kalau ada sape2 kat sini yang boleh tolong saya, boleh msn saya di iu_engineering@hotmail.com

    thank a lotz.

  41. By sham on Oct 22, 2007 | Reply

    Ayu, awak leh cari kat Agribazaar.com.my. Kat sana ada supplier dan jugak pembeli.. Cuba deal dengan mereka.

    Untuk guna sistem Agribazaar, kena daftar dulu. Jangan risau,pendaftaran percuma je..

  42. By ayu on Oct 22, 2007 | Reply

    thanks sham, boleh tak u bagi msn or ym supaya senang saya nak hubungi or tanya awak bila perlu. coz saya masih baru. harap awak boleh tolong.

  43. By sham on Oct 22, 2007 | Reply

    Saya bukan penternak komersil..saya bela untuk hobi sahaja sebab saya suka tengok ikan sambar makanan..Lagi satu,ikan keli merupakan spesis ikan pelahap & makan tak memilih..

    Untuk kaedah terbaik membela ikan atau apa apa sahaja dalam aquakultur..lebih baik jika ayu consult jabatan perikanan atau jabatan pertanian..

    Kalo bernasib baik, banyak bantuan yang mereka boleh berikan termasuk benih ikan percuma..

  44. By nohuadha on Oct 23, 2007 | Reply

    sy baru nk berjinak2 dlm ternakan ikan keli..skrg nie sy nak mulakan di tmpt kelahiran sy di terengganu.. cuma sy xtau kat mane kursus yg berkaitan ternakan nie.. langsung xde sesiapa yg bantu sy skrg.. sy arap sgt kawan2 dpt bantu sy…

    ape2 maklumat yg sy terlepas pandang, ble tak email kat sy? thanks…

    mashimie82@yahoo.com

  45. By hishambel on Oct 23, 2007 | Reply

    askum., pak belalang…30? x 9? satu kolam kapasiti 30000 ekor tuuu… boleh hidup ke ikan keli tuuu…kalau kolam 10″ x 10″ tak kan 11000 ekor kot…tlg explan skt psl kapasiti ni…dan mcm mana nk jaga ikan keli dgn kapasiti nie…

  46. By sham on Oct 23, 2007 | Reply

    Ia bergantung gak kepada kualiti air..kalo banyak sangat ikan, pembesaran akan terencat sebab makanan tak cukup sebab perlu diingat ikan keli adalah ikan pelahap..

    kalo bagi makan banyak,dia makan banyak & cepat besar..

    ikan perlu ada ruang untuk bergerak… ikan mati boleh la masuk dalam 10″x10″ dalam 11000 ekor.:P.Kalo masuk ikan idup pun akan mati..

    Kita kalo sesak sesak akan jadi rimas..sama la dengan ikan…bila ikan rimas,dia akan jadi agresif…apabila agresif,sengat dia pun akan lukakan yang lain akibat terakhir…mati

  47. By abgmad on Oct 23, 2007 | Reply

    assalamualaikummm.. saya berminat juga untuk menceburi bidang ternakan ikan keli ni.. bila duk fikirkan pasaran.. terbantut sekejap tetapi bila duk baca perbincangan dari kawan2 kat sini nampak2nya cam tak ada masalah pulak dari segi pasaran .. bila saya risik2.. harga pasaran dalam rm3.50 – rm4.00 (daerah Kemanan trg) .. tempat saya la ni.. dan benih dalam harga 10sen seekor… adakah harga yang dibagi itu memang dalam kadar yang menasabah?

    Satu lagi pertanyaan saya.. peternakan iakan keli dibawah jabatan pertanian ka dibawah jabatan perikanan.. kalau kita nak merujuk atau nak mendapat bantuan teknikal ka apa ka yang berkaitan?

  48. By hishambel on Oct 24, 2007 | Reply

    SHAM…tlg baca atikal Paka Belalang Tuu….logik kee bela ikan dgn kapasiti yg bnyk tp x sesuai dgn keluasan kawasan kolam,,,21

  49. By KAK FOZIAH on Oct 25, 2007 | Reply

    Assalamualaikum wbt..,
    Akak dah baca semua msg yg ada diruangan ini. insyallah pd awal tahun depan ataupun hujung tahun ini,akak akan memulakan projek ternak ikan marin dalam sangkar. akak juga telah mengikuti kursus yg dianjurkan oleh Jabatan Perikanan. Akak akan ternak ikan siakap,jenahak dan juga kerapu. Skrg ni dlm proses membuat sangkar. Akak juga telah mendapat permit drp Jabatan Perikanan.
    Disini akak nak tanya sesiapa saja yg tahu dimana boleh akak bekalkan/pasarkan. Akak menetap diManjung,Perak.selain di restoran2 boleh tak ada sesiapa yg tahu nama tempat yg boleh akak bekalkan.
    Disini akak sertakan contact no dan email akak.
    016-5456484 dan mimi_ummi@yahoo.co.uk.
    terimakasih

  50. By helmi on Oct 27, 2007 | Reply

    saya berminat nk ternak ikan darat nh.tp belum ada kepakaran.bleh tak kengkawan tunjuk ajar dari permulaan pemilihan kolam dan budget skali

  51. By helmi on Oct 27, 2007 | Reply

    atau sms ke fon ke 012-9578700 e mail miepelangi@yahoo.com

  52. By A.Raman B Jahari on Oct 27, 2007 | Reply

    Saya ada ikan puyu untuk di jual (angaran 3-4 tan, 8-9 ekor sekilo) kat Tronoh Perak, Sekilo RM8-RM9, sesiapa berminat Tel 012-2741129.

  53. By KSP(M)SB on Oct 27, 2007 | Reply

    Satu kursus akuakultur berkaitan dengan ternakan keli kanvas dan pemeliharaan ikan keli serta pembenihan akan dilaksanakan di Pusat Pengembangan Komuniti Akuakultur, Machang, Kelantan di bawah anjuran Jabatan Perikanan, Kumpulan Siswazah Perikanan (M) Sdn. Bhd. dan Bank Pertanian Malaysia. Pinjaman adalah dijamin.
    Beminat? Anda boleh menghantar maklumat berikut ke kspmsb@yahoo.com.my

    maklumat yang diperlukan adalah :
    NAMA :
    ALAMAT :
    NO. I/C :
    NO. TEL / HP:
    NO. A/C BANK PERTANIAN :
    (bagi pemohon yang belum ada a/c bank pertanian, anda dinasihatkan supaya membuka a/c terlebih dahulu… nak buka a/c baru just RM 10 jer…)

    Jika anda terpilih untuk mengikuti kursus, bayaran adalah hanya RM 20.00 (servis caj perkhidmatan bank)

    Kursus akan diadakan selama 5 hari 4 malam, dan sepanjang tempoh kursus, makan dan minum adalah ditanggung oleh pihak penganjur.

    Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :
    Eksekutif Pemarasan,
    Cik Nur Fadhlina (017 9546774/019 5029758)
    Office Tel / Faks : 09-9756344

  54. By MOHD FUAD ABD RAHMAN on Oct 27, 2007 | Reply

    SAYE PUN NAK BELA MANA IKAN KELI BOLEH TOLONG BAGITAHU KE KAT MANE NAK CARI KOLAN KANVAS KE KOLAM SIMEN KER

  55. By KSP(M)SB on Oct 27, 2007 | Reply

    Untuk mendapatkan sistem kanvas, syarikat usahasama kumpulan siswazah perikanan (m) sdn bhd iaitu Canvas Aquafarming Technology boleh memenuhi keperluan dan budget anda.
    anda boleh menghubungi En. Wan (013-9325909) atau e-mailkan pertanyaan ke aquafarming@yahoo.com bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan harga sistem tersebut. saiz kanvas yang disediakan adalah bersaiz 15′(L) x 4′(W) x 3′(H).
    sistem yang dijual adalah dengan harga berpatutan.

  56. By saludin abdul rahman on Oct 27, 2007 | Reply

    Wauu.. nampaknya ramai yang berminat dalam projek ikan keli dalam kanvas ni.. saya pun minat juga..
    Sesiapa yang dapat membantu saya sila hubungi saya.. saya nak tau modal berapa, kat mana nak beli sangkar kanvas tu dan etc. sebab saya ingat nak buat secara komersil.. terima kasih.

  57. By nohuadha on Oct 28, 2007 | Reply

    xder org respons pun komen sy… =(

  58. By fadzil on Oct 29, 2007 | Reply

    saya amat berminat sekali dan memerlukan kounseling drp saudara semua

  59. By saifullah on Oct 30, 2007 | Reply

    Salam kengkawan..sye memang minat gila bela ikan dan sye dah pun start buat kolam kanvas “15×40″ sebanyak 10 kolam setiap satu kolam ukuran “4X15″ bleh muat 1000 ekor..tapi mslahnya skrg sye tak tau ape punce anak benih sye mati,,15000 benih sume mati..x taula mungkin pasal air sebab sye guna air parit..nk tau drp kengkawan ade ke bahn cmpuran diperlukan untuk nutralkan air kolam tu..tolong ye!!

  60. By asura on Oct 31, 2007 | Reply

    saya berminat ternakan keli ..

    saya ada baca pasal BERINTAM dan KSP yang diusahakan di kelantan.

    ada maklumat lain buleh saya spt terutama berkaitan pasaran??

  61. By CAT on Nov 1, 2007 | Reply

    CANVAS AQUAFARMING TECHNOLOGY
    (Subsidiary company of Kumpulan Siswazah Perikanan (M) Sdn. Bhd. – 769860-H)
    Pusat Pengembangan Komuniti Akuakultur, Batu 23, Jalan Kuala Krai, Bukit Belah, Labok, 18500 Machang, Kelantan.
    Tel : 013-932 5909 Faks : 09-975 6344
    __________________________________________________________

    Berikut adalah pakej-pakej pemasangan kanvas yang ditawarkan. pakej ini merangkumi kerja-kerja pemasangan, penyelarasan sistem, pam air, tangki simpanan air, dan juga khidmat nasihat untuk ternakan serta latihan di tempat ternakan.
    Harga yang disebutkan tidak termasuk kos makanan. walaubagaimanapun, makanan juga dibekalkan oleh syarikat kami dengan harga yang berpatutan dan kualiti yang baik.
    Benih ikan sebanyak 700 ekor / kanvas bersaiz 3″ akan diberikan bersama-sama dengan pakej pembelian.

    PAKEJ MINI

    PAKEJ 1 – 2 UNIT KANVAS ( RM 2,450.00 )
    PAKEJ 2 – 4 UNIT KANVAS ( RM 4,650.00 )
    PAKEJ 3 – 10 UNIT KANVAS ( RM 11, 500.00)

    PAKEJ PROJEK KOMERSIL

    PAKEJ 4 – 20 UNIT KANVAS ( RM 21,500.00 )
    PAKEJ 5 – 50 UNIT KANVAS ( RM 51,500.00 )

    Senarai Tambahan bagi kos bayaran untuk pakej Komersil :

    a. Pasir untuk menambun di bawah kanvas dan laluan (tidak termasuk pembersihan tapak)
    Harga : Pukal = RM 600.00 ( 20 unit kanvas )
    Harga : Pukal = RM 1,200.00 ( 50 unit kanvas )

    b. Kerja-kerja pemasangan dan pengangkutan di luar daerah Kota Bharu, Kelantan.
    Harga : Pukal = RM 950.00

    Terma dan Syarat :
    1. Harga sistem ini masih boleh dirunding bergantung kepada jumlah unit dan kawasan pemasangan dibuat.

    2. Benih ikan keli berukuran 3” sebanyak 700 ekor bagi setiap unit kanvas akan diberi percuma sekiranya pembelian sistem kanvas mengikut pakej ini.

    3. Harga pakej tidak merangkumi makanan ikan.

    4. Sumber air seperti telaga atau telaga tiub (tube well) hendaklah disediakan sendiri oleh pemilik tapak. Walaubagaimanapun, perkhidmatan ini juga disediakan kepada mereka yang memerlukan, dan kos upah adalah bergantung kepada keadaan semasa dan kedalaman sumber air. Sumber air juga boleh diambil daripada sungai, tasik, tali air, atau punca-punca air lain yang tidak tercemar.

    5. Juga terdapat pakej-pakej lain yang disediakan bergantung kepada kewangan yang mampu disediakan oleh mereka yang berminat.

  62. By sham on Nov 2, 2007 | Reply

    Wah..itu dia costing bagi yang nak mulakan penternakan ikan keli..Industri makanan memang akan sentiasa dapat sambutan..

    Orang kontrak farming takde nak mencelah ke?

  63. By KSP (M) SDN. BHD. on Nov 2, 2007 | Reply

    jikalau pembelian kanvas dah dibuat melalui CAT (Canvas Aquafarming Technology) iaitu anak syarikat Kumpulan Siswazah Perikanan (M) Sdn. Bhd, sudah semestinya ianya akan termasuk dengan khidmat nasihat dan rawatan percuma. selain itu juga, syarikat akan memastikan ikan anda mempunyai pasaran. Terjamin… kerana KSP merupakan anak syarikat di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani iaitu di bawah Jabatan Perikanan Kelantan.

  64. By KSP (M) SDN. BHD. on Nov 2, 2007 | Reply

    tonton siaran agrotek pada petang ini (02/11/2007) untuk ternakan keli kanvas dan prospek masa depannya.

  65. By alaina on Nov 3, 2007 | Reply

    assalamualaikum…saya sudah mempunyai kolan n anak2 ikan….sekarang di mana saya boleh pasarkan ikan2 ini…plz..contact saya 0126356274 alaina

  66. By hishambel on Nov 4, 2007 | Reply

    HEEE..HEE..HEE….BANGGA AKU RAMAI ORG MELAYU JADI USAHAWAN..

  67. By hishambel on Nov 6, 2007 | Reply

    CAT…berapa harga 1 canvas shj…pasang sendiri…

  68. By Mohd Sukiman on Nov 8, 2007 | Reply

    Apa khabar Sham……you minat bela ikan jugak yaa!!!.Saya ingat teror komputer jer….

    Tak nak buat ikan keli secara komersial ke?. Bela lembu daging dan kambing Boer tak minat ? Saya tengah cari baka lembu untuk buat Feedlot system……sesiapa ada maklumat kat mana nak dapatkan baka tolong khabarkan. Prefer supplier dekat Terengganu atau Kelantan sebab senang nak pergi beli.

  69. By roslan bin osman on Nov 8, 2007 | Reply

    saya cukup berminat dengan projeck pemeliharaan lintak.mungkin juga ikan keli.apakah/dimanakah kursus yang patut saya ambil.tq

  70. By mohd ajrudin on Nov 12, 2007 | Reply

    askum semua…
    waaa banyak gak yang minat dalam bidang akuakultur nie..syabas dah tahniah kepada semua yang telah ceburi bidang ini…
    okey disini saya ader supply benih ikan keli dan tilapia minimum 10k sekali order….
    harga 11sen-12sen (2.5inci ke 2.5inci)shj kalau luar customer kena tanggung kos transport….okey
    lagi banyak lagi murah…. anyway saper yang nak untuk makan pun ader di jual….sila hubungi saya 017-2914700 utk order benih dan ikan keli… benih tilapia merah dan keli sahaja okey..thx selamat Maju Jaya dari Q-pro Enterprise

  71. By roslan bin osman on Nov 12, 2007 | Reply

    saya ada sedikit soalan2 terbelengu sebelum memulakan projek pemeliharaan ikan keli ni:

    1. saiz kolam dengan kepadatan ikan?bolehkah ikan keli dipelihara didalam kolam simen?

    2. makanan.saya dengar ikan keli cukup sesuai makan perut ayam esp yg direbus,sebagai sublimantary,iyer ke??pellet tu biasa,tapi memandangkan kos yg tinggi,elok kite cuba yg lain..iyer tak?sehari berapa kali ikan makan?

    3.bagaimana pula dengan penyakit?

    tq

  72. By hairol on Nov 12, 2007 | Reply

    salam kengkawan…

    siapa ada stok ikan keli dan boleh supply dalam 1 tan sehari contact saya….keutamaan kawasan selangor dan negeri sembilan.. untuk negeri lain sekali ambil minima 5 tan (kontrak akan diberi)

    keli organik : rm3.00~ rm 3.50

    keli biasa : rm2.20

    012-2551625 (megat)
    019-2094865 (hairol)
    016-2846206 (muzamir)

  73. By razali on Nov 13, 2007 | Reply

    saya berminat dengan kursus yang akan di anjurkan..boleh saya tahu bila ia akan di adakan…

  74. By BEN on Nov 14, 2007 | Reply

    I pembekal ikan keli di bahagian utara terutama Kedah dan Pulau Pinang.Sesiapa berminat boleh hubungi kami:
    0164578848 (Prathab)
    0143029508 (Tammy)

    No Pejabat:04-8279341
    Fax No :04-8279341

    Tq.

  75. By BEN on Nov 14, 2007 | Reply

    I pembekal ikan keli di bahagian utara terutama Kedah dan Pulau Pinang.Sesiapa berminat boleh hubungi kami:
    0164578848 (Prathab)
    0143029508 (Tammy)
    Harga sekilo :Rm 3.50
    Harga Benih:seekor Rm 0.95(saiz melebihi 2inci)

    No Pejabat:04-8279341
    Fax No :04-8279341

    Tq.

  76. By amir on Nov 14, 2007 | Reply

    skom…..

    leh dptkan no phone,sy berminat mengenai kolam kanvas.

  77. By CAT on Nov 14, 2007 | Reply

    untuk dapatkan harga kanvas, just hubungi…

    CANVAS AQUAFARMING TECHNOLOGY
    (Subsidiary company of Kumpulan Siswazah Perikanan (M) Sdn. Bhd. – 769860-H)
    Pusat Pengembangan Komuniti Akuakultur, Batu 23, Jalan Kuala Krai, Bukit Belah, Labok, 18500 Machang, Kelantan.
    Tel : 013-932 5909 Faks : 09-975 6344
    (Attn. Encik Wan)

  78. By Fahmi on Nov 15, 2007 | Reply

    Encik Wan,

    Terima kasih kerana sudi bagi contact number nanti saya nak discuss tentang kanvas tank ni sebab sy pun ada buat di sini (Penang). Saya juga ada buat breed utk keli, tilapia, haruan & puyu gajah. Patin & Toman still dlm proses since baru dpt induk ehsan dr kawan-kawan.

    Pada penternak di utara (Penang, Kedah, Perak) yg berminat dan mencari benih ikan boleh contact saya 012-4396694, utk diselatan kena call boleh discuss or consult.

    Keli 2″ – 6 sen
    Keli 3″ – Call for more info
    Keli 4″ – 5″ – 20sen
    Haruan 3″ – Call for more info
    Haruan 4″ – Call for more info
    Puyu Gajah – Call for more info
    Tilapia – Call for more info

    Fahmi Helmi
    012-4396694

  79. By pureguy on Nov 15, 2007 | Reply

    saya berminat untuk membeli ikan keli, kerapu, puyu (puyu kampung) secara pukal. sesiapa yang berminat sila email ke saya di umchop@yahoo.com atau jawab di sini. terima kasih.

  80. By BEN on Nov 15, 2007 | Reply

    Pureguy kalau anda ingin beli ikan keli kami boleh supply secara pukal.Sila hubungi kami.Kita boleh bincang.Kami boleh supply sampai 10 tan kalau anda mahu.Kalau bawah 1 tan pun boleh.Sila hubungi kami.
    04-8279341,014-3029508.Tq.

  81. By BEN on Nov 15, 2007 | Reply

    Peluang untuk anda.Bekalan kami terhad kerana permintaan tinggi.Atas kajian kami sendiri benih ikan keli bawah 2.5inch cepat mati walaupun ia standard bagi perternak baru.Kami tak kata jangan beli benih bawah saiz tersebut tetapi ia ikut masing-masing.Sebagai nasihat or to be safe kami rekomen start dari saiz 3-4inci.Paling rendah kami sanggup menawarkan Rm 0.15 bagi anak ikan keli 3-4inci.Tapi ia bergantung pada bekalan kami.We just want u to be safe kalau nak mula business baru.Its an advice from us.We wil try to help u if u really need help.Tq.014-3029508.

  82. By yusry on Nov 16, 2007 | Reply

    otai2 semua.. saya nak tanye.. pasaran untuk ikan keli dan tilapia nie mcm maner yerkk??
    saya berminat nak membela ikan keli dan tilapia, tapi saya mahu mencari pasaran dahulu… terima kasih…

  83. By nizam on Nov 16, 2007 | Reply

    a’kum sumer..saya ni bru berjinak2 nak bela ikan keli ni. sape2 boleh bg tau pasaran ikan keli kt kl. baper ringgit sekilo diaorg ambik. ape beza ikan keli biasa dgn ikan keli organik? pastu kt maner saya boleh beli benih ikan keli organik ni? sape ada buat makanan ikan keli ni? emel saya ke akmaralwa@yahoo.com.my

  84. By sham on Nov 16, 2007 | Reply

    Semua contact number dah ada kat atas tu..Contact la diorang.. Takkan nak kena ajar gak kot..:p

    Nak canvas,benih & etc dah ada kat atas..

    Kalo pasaran, kena survey sendiri la kat pasar borong tu..nak jadi usahawan, kena la proaktif skit..jangan dok harap kat orang je..

    Maaf kalo ada yang terasa ye..

  85. By BEN on Nov 16, 2007 | Reply

    I nak tahu ada sesiapa boleh supply ikan keli yang diberi makan palet sahaja,keli organik.Harga yang kami sanggup tawarkan ialah RM 2.20/kg.Sesiapa berminat sila hubungi kami dengan segera.(014-3029508).Min 100kg.

    Bagi anda yang minat mendapatkan ikan ketutu(Marble Goby) anda boleh hubungi kami

    4-6inci:RM 4.80
    6-8inci:RM 6.50
    8-10inci:RM 9.50
    10-12inci:RM 12.50
    Lebih 12inci di kira matang.
    1kg:RM42
    TQ.Ini adalah harga pemborong.

  86. By roslan bin osman on Nov 18, 2007 | Reply

    bolehkah kita bina kolam nak bela ikan keli tu betul2 bersebelahan dengan sawah padi.
    (saya takutkan racun serangga yg disembur utk faedah pembiakan tanaman padi akan memudaratkan pembiakan ikan keli).

    saya perlukan komen2 daripada penternak yang mempunyai pengalaman.terima kasih

  87. By sham on Nov 18, 2007 | Reply

    kenapa tak bela dalam sawah je? kan ada orang buat cara tu…

  88. By meor on Nov 18, 2007 | Reply

    salam..sy b’minat utk ternak ikan keli ni.tp mslh nyer, dimana saya boleh dptkan benih anak ikan keli especially di perak?

  89. By CAT on Nov 19, 2007 | Reply

    By BEN on Nov 16, 2007
    [I nak tahu ada sesiapa boleh supply ikan keli yang diberi makan palet sahaja,keli organik.Harga yang kami sanggup tawarkan ialah RM 2.20/kg.Sesiapa berminat sila hubungi kami dengan segera.(014-3029508).Min 100kg.]

    Q: saya nak tanya BEN, actually awak tahu tak ape sebenarnya istilah organik? kalau awak tahu, boleh ceritakan kepada saya tentang keli organik? setahu saya, keli organik sebenarnya tak wujud di malaysia (sepanjang bergiat dalam aquaculture ni)…

  90. By BEN on Nov 20, 2007 | Reply

    Cat kalau ikut istilah ikan keli organik memang tak wujud di Malaysia..tetapi anda perlu faham bahawa dalam istilah Orang kita ianya lain..i degree holder dari Uk..i faham konsep anda tapi anda perlu faham we have to adopt to our people..according to our people..organic is sumting ianya tidak diberi makan non organik seperti ayam or lain-lain.Ia di besarkan dengan palet sahaja.Tetapi baru-baru ini our local university menjalankan kajian for organic catfish..apa-apa perkembangan i wil let u know..TQ.

  91. By Pa'Belalang on Nov 20, 2007 | Reply

    Haaa. Berita baik . I baru tengah deal ngan satu kiloaang nak minta supply ikan keli sabanyak 3 tan sehari.. tapi stok ngah cari nak gi buat Quatation. sapa nak joint leh la email kat saya……………..

  92. By mredz on Nov 20, 2007 | Reply

    pa’Belalang- 3 tan tu berapa dia amik? RM?/kg. konsisten ke dia amik 1 hari

  93. By CAT on Nov 20, 2007 | Reply

    Dear BEN,
    Organik merujuk kepada bahan-bahan yang berasal dari kehidupan (animal origin); dan bukan dari bahan kimia serta galian (mineral).

    Istilah “organik” dalam fahaman orang ramai telah sinonim dengan kesihatan. Segala sesuatu yang organik adalah dianggap sihat.

    Oleh itu, pemakaian istilah “organik” perlu diatur secara telus agar pengguna tidak tertipu.

    let just say that, our catfish just makan pellet… senang citer. tak perlu nak claim organic pun takpe… pellet kat malaysia ni, takde satu pun yang tak pakai mineral. semua pakai. i akui u ada degree holder from UK, but i’m a degree holder in fisheries, and Master holder in fish feed tech.

    plzz… kita ni nak berniaga… sumber tu mesti la 1st sekali halal, baru ada berkat. kalau ikan tu dah halal, tapi bisnes dari menipu, sama gak… tiada keberkatan. sedangkan kita nak cari keredhaan dariNya…

  94. By esham271 on Nov 21, 2007 | Reply

    wow..

    very resourceful. thanks guys. now i have a dream, then i will plan what to do. thank you sham, ben, cat and others.

    saya plan untuk buat pojek sambilan belakang rumah saja macam yang sham buat. hobi yang mendatangkan untung.

  95. By hishambel on Nov 21, 2007 | Reply

    pe makanan yg terbaik utk benih keli?,,,supaya risiko kematian anak benih keli dapat di kurangkan…dan kat mana nk dapatkn mkanan trsebut….

  96. By BEN on Nov 21, 2007 | Reply

    Dear Cat.
    Kalau ikut Term UR rite i tak menafikan…As u ckp Asal usul organik is rite..Bt as master holder u tau x kita sekarang sedang menjalankan kajian for keli organik..this is told to me by a PHD holder from USM..I am an engineering degree holder tapi if u can teach me more i am willing to learn.Its nothing wrong.

    Sekarang kita kena faham Ikan keli yang diberi palet is in demand.Baru-baru ni i gi China n Thailand.Its stil have market.They dun wan yang diberi makanan biasa like ayam or lain-lain.Yang biasa tu mereka ambik dlam RM2.00/kg only.Ini i nak kongsi dengan kawan-kawan if ur looking for big market.

  97. By Fahmi on Nov 21, 2007 | Reply

    jgn gaduh2…we are here to discuss, any confusing we discuss as adult…Ben since u mention about USM, u asal penang ker..sy selalu masuk USM sebab tokeyso continue Master studies kat USM for fisheries and fish feed and maybe sama mcm CAT…wah bagus lah ramai yg terer2 kat sini, boleh tukar2 pendapat…

  98. By CAT on Nov 21, 2007 | Reply

    la Fahmi… kitaorg bukan gaduh la… just discuss… hurmmm… skang ni i tgh bincang pasal market untuk ikan keli for support orang melayu kita. kalau program tu berjaya, i akan beli keli yang makan 100% pellet (tangki simen or canvas) dengan harga range between 3.00-4.00/kg… tu x finalize lg la… tentang lecturer kat USM tu, yang buat kajian bersama dgn kitaorg adalah prof rosyadah. yg buat kajian dgn u plak ben, lecturer mana? kalau nak buat keli organic, boleh… formulation makanan tu kena ubah sikit jer, but the cost will be higher dari pellet biasa sikit. nak cuba? boleh difikirkan bersama.

  99. By crazy_devil on Nov 22, 2007 | Reply

    ello…..i pun nak buat keli kanvas but i nak buat kat selangor….ada tak kat area selangor yg boleh buat kanvas 2..contact i k…019-2028273

  100. By Fahmi on Nov 22, 2007 | Reply

    Cat…kindly give me your fon number…hehehe…seems like we are having same Prof…my tokeyso was under her as Master Student..alahai kecik nya malaysia niii…Prof now kat India lar…i’m not directly deal with her but I know her for long time already…currently sy ada few penternak yg buat guna kanvas dan bg mkn pallet sebab semua penternak ni amik benih kat saya…ni fon number saya 012-4396694…ni dah more interesting ni…best best

  101. By sham on Nov 22, 2007 | Reply

    Nampaknya ramai dah dapat manfaat daripada post anda semua..CAT,BEN,FAHMI dan banyak lagi, terima kasih banyak banyak..Bnyak gak info baru yang saya dapat..

    Kalo nak berjaya,create network..Jadi, negeri bukan lagi masalah,takde kat selangor,suggest kat perak,takde kat perak,suggest kelantan..begitu la sebaliknya.

    Ikut cara orang cina meniaga..

  102. By Fahmi on Nov 22, 2007 | Reply

    kita kena saling tolong menolong br boleh berjaya…hehehehe..hari ni free sikit, keli baru menetas semalam tak yah bg mkn lg, nak buat keja mencuci yg tak berapa sedap ni…mau sakit pinggang jugak nanti…

  103. By CAT on Nov 22, 2007 | Reply

    Fahmi, nie contact saya…

    CANVAS AQUAFARMING TECHNOLOGY
    (Subsidiary company of Kumpulan Siswazah Perikanan (M) Sdn. Bhd. – 769860-H)
    Pusat Pengembangan Komuniti Akuakultur, Batu 23, Jalan Kuala Krai, Bukit Belah, Labok, 18500 Machang, Kelantan.
    Tel : 013 932 5909
    Faks : 09-975 6344
    email : aquafarming@yahoo.com

    u boleh contact saya via all this channel… syarikat kami membekalkan sistem ternakan kanvas (x kira la nak pasang kat negeri mana sekalipun). pakej tu dah sekali dgn consultation dan ‘on field training’ daripada KSP(M)SB.

    i maybe want to workout with you… nak deal pasal supplying benih ikan ker. lantik u jadi salah satu vendor benih our company ker… nak? berminat? awal bulan disember, i akan turun KL, then ke perak (manjung), & pastu nak ker kedah (alor setar) untuk urusan perniagaan.

  104. By Fahmi on Nov 22, 2007 | Reply

    Cat..thanks for the contact, very appreciate it. Really interested and looking forward to work out with you..kalau sampai penang call jer, kita boleh jumpa…senang make a deal..

    TQ TQ

  105. By yusry on Nov 22, 2007 | Reply

    cat.. mcm canvas tu.. tkbleh ker nak beli dalam 5 – 6 canvas ajerkk, sebab saya bru2 nak berjinak.. saya duk arae kb jerkk..

  106. By yusry on Nov 22, 2007 | Reply

    cat.. mcm canvas tu.. tkbleh ker nak beli dalam 5 – 6 canvas ajerkk, sebab saya bru2 nak berjinak.. saya duk arae kb jerkk.. tq

  107. By saludinar on Nov 22, 2007 | Reply

    Saya ni dari penang. nak mula ternak ikan keli dalam kanvas ni. sesiapa yang nak supply kanvas dan juga benih serta tunjukajar boleh call saya 012-4590297. kita boleh runding tentang harga sekali.. cadang nak buat dalam 10 kolam kanvas. buat permulaan dulu..

  108. By yusry on Nov 23, 2007 | Reply

    bro.. bagus tu.. saya pon samerr ingat nak buat dalam 10 kolam canvas gakk, kalau kat kelantan, harga kolam canvas 10 bijik dalam 11,500 saya dah tgk harga kat atas.. bro bleh tgk2 comment kat atas.. pakcge skali dgn benih ikan, 700 ekor setiap canvs..
    pasaran bro mcm maner???
    dah ader ker still masih mencari??

  109. By Fahmi on Nov 23, 2007 | Reply

    wah bagus lah dah ramai yg berminat…semoga semua berjaya dgn ternakan ikan ni…alhamdullilah

  110. By naha Q on Nov 23, 2007 | Reply

    saya baru mula ternak ikan keli dlm kanvas. kos permulaan dalam RM 15k-20k.utk 15 kolam kanvas,termasuk benih ikan 15,000,makanan ikan dll.insyaalaah awal tahun 2008 siap la.. saya buat sendiri..klu ada sesiapa ingin kongsi pengalaman atau pertanyaan boleh kongsi sama2.

  111. By asura on Nov 23, 2007 | Reply

    naha Q ..awak buat kat mane? camne untung dalam bulan lepas tolak loan dan segala belanja.

    Aku ade kire utk 10 kanvas ..untung bersih RM300 jer

  112. By hishambel on Nov 24, 2007 | Reply

    aku x de kluar modal pun utk beli mknan ikan keli…siap bagi mkn ikan segar lg..untung tuuu besar lah sikit…

  113. By CAT on Nov 24, 2007 | Reply

    yusry,
    kalau nak sistem kanvas untuk 5-6 unit, boleh dibincangkan.. kami juga ada sediakan. kalau 6 unit, just about 7000.00 gitu la…

    asura,
    margin keuntungan bagi satu kanvas ni tak besar. untuk dapatkan keuntungan yang munasabah, projek ini perlu dijalankan secara komersil.

  114. By roslan bin osman on Nov 24, 2007 | Reply

    sy tak nak fikir pasal kolam canvas sebab cost yg agak tinggi sementara sy dah ada tanah yg agak mencukupi.masalah skg ni mikir adakah project ni berbaloi dengan dana yg dilaburkan.

    pasal pasaran pun rasa2nye kena dititik-beratkan jugak.maklum ler dengan pelaburan yg agak besar ni.

    kira berani2 takut ni tau kawan2..

  115. By yusry on Nov 26, 2007 | Reply

    ok bro cat,
    nanti saya call bro biler loan dah aprove…

  116. By asura on Nov 26, 2007 | Reply

    CAT ..mekasih sebab reply ..klu saya usahakan dalam jumlah 20 kanvas ..bagaimana pendapat awak?

    Masalah skang ni dlm kiraan saya lah ..ikan diambil dlm RM3 per kilo ..rasanya terlalu murah. Jadi utk dapatkan untung yg memadai agak mustahil. Pihak awak ade beli ikan keli ni ker??

  117. By Fahmi on Nov 26, 2007 | Reply

    CAT, ingat nak workout something tentang canvas tu, klu ada kelapangan call saya nanti, then kat joint tu gam berapa inci, 1/2 inci atau 1 inci???…012-4396694

  118. By anas on Nov 26, 2007 | Reply

    akum,
    sy berminat utk ternak ikan haruan..mcmane nk cr kanvas 2 n cmane pasarannya scara kcil-kcilan? sy nk mula dr bwh sbb sy suka bela ikan
    harap de kwn2 yg boleh bantu sy atau bg pendapat.trima kasih.

  119. By hishambel on Nov 26, 2007 | Reply

    berniaga-niaga jugak…jgn lupa ape yg nabi pesan…cari lah harta mcm kamu hidup selamanye dan beribadatlah kamu ibarat kamu akan mati esok…keli-keli jugak akhirat jgn lupeee my prennnnng..

  120. By mohdzulkiflijusoh on Nov 26, 2007 | Reply

    Assalamualaikum
    kalau d jepun belut, disalai d panggil “unagi kabayanki”
    apa ikan keli melalui proses sama d kenali ‘keli salai’atau “smoked keli” pamacam

  121. By Fahmi on Nov 27, 2007 | Reply

    benih haruan ada la..

    2inci = 12sen
    3inci = 27sen
    3inci = 45sen

    bela dlm kanvas boleh la, tp cr pembesaran mcm yg tuan2 tau lar, lambat sikit sebab kita kena bg mkn, klu dlm kolam tanah dia ada nutrien sendiri…market jual 600gram sekor lar, sekilo lebih kurang 2 ekor jer…end user price dgr2 tu spi rm25…kanvas price klu nak tau kena call lah bro 012-4396694

  122. By naha Q on Nov 27, 2007 | Reply

    akum semua.projek sy di banting selangor.. sy dapat benih ikan dlm 3in harga nya 1 ekor 20-30sen.ada sesiapa tahu kat mana dapat harga lebih murah.20sen ke bawah.

  123. By CAT on Nov 28, 2007 | Reply

    asura,
    kalau usahakan 20 kanvas, boleh… (saranan Jabatan Perikanan). Untuk makluman asura, harga borong keli kanvas sekarang adalah 3.50/kg (makan 100% pellet). pihak kami akan membeli balik ikan tersebut. untuk maklumat lanjut, asura hantar email ke aquafarming@yahoo.com

    fahmi,
    kanvas yang baik x boleh di gam. untuk elak bocor, kanvas perlu di’seal’ menggunakan mesin tertentu.

    naha Q,
    benih di Kelantan boleh dapat bawah 20 sen seekor untuk saiz 3″.
    boleh email assistant saya, nik Firdhaus di kspmsb@yahoo.com.my or just call saya di 013 932 5909

  124. By Fahmi on Nov 28, 2007 | Reply

    CAT…betul, maksud saya di seal…hehehe, setengah org diaorg ckp gam tp actually dia seal…berapa besar selalu utk seal kat penyambung tu???

  125. By CAT on Nov 28, 2007 | Reply

    seal mestilah sekurang2nya 1″

  126. By Fahmi on Nov 28, 2007 | Reply

    CAT…thanks2…sebab yg saya buat sekarang 1inci, so far tadak masalah lagi, saja nak tau mungkin ada best recomended

  127. By naha Q on Nov 28, 2007 | Reply

    cat
    Akum,kalau beli benih di kelantan,boleh hantar kat tempat saya ke?projek saya di banting selangor.harga yang di beri tu (bawah 0.20sen/ekor untuk 3″) termasuk penghantaran ke..cat,pihak u ada beli balik ikan tersebut x.klu ada beli,pihak u datang ambik ke?berapa byk pihak u leh ambik.kira macamana untuk 1mgu,2mgu atau 1 bulan sekali…

  128. By use47 on Nov 28, 2007 | Reply

    salam bro2 n sis2, setelah diteliti post2, n msg2 saudara/saudari maka banyak input yg saya perolehi. so wajar tak kalau saya buat kolam simen lebar 3kaki, pnjg dlm 20kaki? just sebagai hobi di tepi rmah semi D je…minat punya pasai…komen sikit…ni untuk suka2 je tau…

  129. By sham on Nov 28, 2007 | Reply

    Apa apa saiz tak kisah asalkan senang nak tukar air & masuk air. Air tu air perigi/sungai la kalo air paip kejap je ikan tu “timbul” la.hohoho

  130. By zairusdee on Nov 28, 2007 | Reply

    saya tengah cari benih ikan keli, area KL… saper ada… please call me 019-3229701

  131. By Fahmi on Nov 28, 2007 | Reply